Seda
Seda Ueberbach

Content Marketeer

Als lokale ondernemer is het belangrijk om online zichtbaar te zijn voor potentiële klanten in jouw regio. Een effectieve manier om dit te bereiken is door zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen. We delen 10 praktische SEO-tips speciaal voor lokale ondernemers, zodat je beter vindbaar wordt in lokale zoekresultaten en meer potentiële klanten naar je winkel of bedrijf kunt trekken.

 1. Gebruik zoekwoorden
  Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw bedrijf en de lokale markt waarin je opereert. Doe daarom een grondig zoekwoordonderzoek en kies de zoekwoorden die het meest relevant zijn voor jouw doelgroep. Gebruik deze zoekwoorden vervolgens in je websitecontent, blogposts en sociale media-updates. Maar pas op voor overmatig gebruik, want dit kan als spam worden beschouwd en je ranking in de zoekresultaten schaden.
   
 2. Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-profiel
  Een goed geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf-profiel is van cruciaal belang voor lokale SEO. Zorg ervoor dat jouw profiel volledig is ingevuld met je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en openingstijden. Voeg ook foto's van je bedrijf toe en reageer op reviews en vragen van klanten.
   
 3. Zorg voor lokale vermeldingen
  Het vermelden van jouw bedrijfsgegevens op lokale bedrijvengidsen, online directories en sociale media-platforms kan jouw zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten vergroten. Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens op deze platforms consistent zijn en overeenkomen met de informatie op je website en Google Mijn Bedrijf-profiel.
   
 4. Maak gebruik van backlinks
  Het verkrijgen van backlinks van andere websites die relevant zijn voor je bedrijf en je lokale markt kan de autoriteit van je website verhogen en je ranking in de zoekresultaten verbeteren. Je kunt backlinks verkrijgen door bijvoorbeeld samen te werken met lokale partners, gastblogs te schrijven voor relevante websites of door je bedrijf te registreren op lokale bedrijvengidsen.
   
 5. Maak gebruik van schema markup
  Het gebruik van schema markup op jouw website kan zoekmachines helpen je lokale bedrijfsinformatie te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten. Schema markup is code die je aan je website kunt toevoegen om zoekmachines te helpen je bedrijfsinformatie te structureren, zoals je adres, openingstijden en contactgegevens.
   
 6. Zorg voor een responsieve website
  Zorg ervoor dat je website goed functioneert op mobiele apparaten en snel laadt. Een responsieve website kan de gebruikservaring verbeteren en ervoor zorgen dat bezoekers langer op je website blijven, wat je ranking in de zoekresultaten ten goede kan komen.
   
 7. Creëer waardevolle content
  Het creëren van waardevolle content, zoals blogposts, infographics en video's, kan je website verrijken en je ranking in de zoekresultaten verbeteren. Zorg ervoor dat je content relevant is voor je doelgroep en gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier.
   
 8. Maak gebruik van lokale zoekadvertenties
  Lokale zoekadvertenties kunnen je zichtbaarheid vergroten in de zoekresultaten en ervoor zorgen dat je bedrijf wordt weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar lokale producten of diensten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Google Ads om gerichte lokale advertenties te maken.
   
 9. Zorg voor een goede klantenservice
  Goede klantenservice kan niet alleen leiden tot positieve reviews en mond-tot-mondreclame, maar het kan ook je ranking in de zoekresultaten beïnvloeden. Zoekmachines hechten veel waarde aan klanttevredenheid en kunnen dit gebruiken als een rankingfactor.
   
 10. Analyseer je SEO-prestaties
  Het monitoren en analyseren van je SEO-prestaties is van essentieel belang om te begrijpen hoe je presteert en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Gebruik hulpprogramma's zoals Google Analytics en Google Search Console om je prestaties te meten en inzicht te krijgen in je ranking, verkeer en conversies.

In deze tips hebben we de belangrijkste praktische maatregelen besproken die lokale ondernemers kunnen nemen om hun SEO te verbeteren. Door zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor je bedrijf en je lokale markt, je Google Mijn Bedrijf-profiel te optimaliseren, lokale vermeldingen te gebruiken en backlinks te verkrijgen, kun je je zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten vergroten. Bovendien kan het gebruik van schema markup, een responsieve website, waardevolle content en lokale zoekadvertenties je SEO-prestaties verder verbeteren. Het is ook belangrijk om te zorgen voor goede klantenservice en je SEO-prestaties te analyseren en te monitoren om te begrijpen hoe je presteert en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Door deze maatregelen te nemen, kun je je ranking in de zoekresultaten verbeteren en meer klanten aantrekken voor je lokale onderneming.

Wil je sparren over jouw vraagstuk?

Blijf bij de pinken

bekijk alle blogs