Lottie
Lottie Backes

Content Marketeer

Vacatures vervullen in tijden van personeelstekort

Wie het nieuws volgt, weet dat de woorden arbeidsmarkt en krapte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Volgens cijfers van het CBS waren er in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst 59.000 vacatures ten opzichte van 32.000 werklozen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te beseffen dat dit een gigantisch scheve verhouding is; er zijn veel meer vacatures dan werkzoekenden om ze op te vullen!

Ooit stonden de sollicitanten in de rij voor jou, nu sta jij in de rij voor sollicitanten

Anno 2022 sta je als organisatie met openstaande vacatures voor een enorme uitdaging. Waar je vroeger de mogelijkheid had een kandidaat te kiezen die het beste bij de functie en jouw organisatie past, kiest de kandidaat tegenwoordig zelf welke functie en organisatie het beste bij hem/haar past. Uitzendbureau Randstad neemt deze situatie heel letterlijk en lanceerde onlangs de campagne Andersom Sollicitatie. Onder de noemer “Ooit moest je in de rij staan voor een baan. Nu staan de banen in de rij voor jou”, organiseerden ze een live event waarin bedrijven daadwerkelijk op sollicitatiegesprek gingen bij kandidaten. 

Het probleem tackelen...

De campagne van Randstad is een sterk staaltje omdenken, maar hoe kun jij jouw vacatureprobleem tackelen zonder enorme marketingbudgetten? Daar komt een portie creativiteit bij kijken en een lange adem; het kost tijd en energie om jezelf te profileren als aantrekkelijke werkgever. Maar er is ook een kortetermijnoplossing: vacaturemarketing.

 

...met vacaturemarketing!

Vacaturemarketing omvat alle marketingacties die je kunt inzetten om één of meerdere vacatures vervuld te krijgen. Veel bedrijven plaatsen openstaande vacatures op hun eigen website, vacaturewebsite(s) en in organische posts op hun eigen social mediakanalen. Op vacaturewebsites is het moeilijk om op te vallen tussen alle andere vacatures en via je eigen kanalen bereik je vooral je bestaande achterban. Daar kan zeker een goede sollicitant uitkomen, maar je vist in een relatief kleine vijver.

Hier hebben we een toffe video neergezet, maar deze kun je alleen zien als je onze Cookies hebt geaccepteerd!

Pas daarom snel je voorkeuren aan.

Effectief: een spraakmakende advertentiecampagne

Het is effectiever om een spraakmakende advertentiecampagne te maken, die de bedrijfscultuur goed weergeeft en de gewenste doelgroep prikkelt en aanzet tot solliciteren. Een creatieve dynamische banner die de emotie aanspreekt, maar ook de pains/gains van de doelgroep benadrukt, levert bewezen meer kliks op. Naar de vacaturepagina op je eigen website of een aparte ‘werken bij’ website in de stijl van de campagne. 

 

Laagdrempelig met een groot bereik

Een Facebook leads campagne maakt het al helemaal laagdrempelig voor (latent) werkzoekenden om te reageren op een vacature, die ze via de organische weg misschien nooit zouden tegenkomen. Bovendien kun je slim targeten en het advertentiebudget verdelen. Een grotere vijver om in te vissen dus, en een grotere kans op kandidaten die goed bij de functie en jouw organisatie passen. 

Structureel mensen vinden en binden

Het korte termijn doel binnen HR-marketing is het opvullen van openstaande vacatures, maar als je medewerkers blijvend wil binden moet je je blik ook op de lange termijn richten en werken aan een aantrekkelijk, effectief en gelukkig personeelsbestand: employer branding. Hierover schreven we al eerder een blog.

Hulp nodig?

Zit je met je handen in het haar en lukt het je niet om vacatures ingevuld te krijgen? Wij helpen je graag! Bij Park1 hebben we verschillende vacaturemarketingpakketten samengesteld die in elke behoefte voorzien.

 

 

Wil jij meer te weten komen over vacaturemarketing? Neem dan contact met ons op of volg ons op Facebook en LinkedIn.

Facebook   LinkedIn

Wil je sparren over jouw vraagstuk?

Blijf bij de pinken

bekijk alle blogs