Seda
Seda Ueberbach

Content Marketeer

De wereld van sociale media is in de ban van de lancering van Threads, de geduchte concurrent van Twitter. Threads, ontwikkeld door Meta, heeft binnen enkele uren na de release al meer dan 30 miljoen aanmeldingen verzameld. Dit heeft velen aan het speculeren gebracht over de mogelijke ondergang van Twitter. 

Op 6 juli 2023 lanceerde Meta de concurrent van Twitter: Threads. Deze nieuwe app stelt gebruikers in staat om geschreven berichten, foto's en video's te delen die vervolgens op de tijdlijn van hun volgers verschijnen. Wat Threads echt opmerkelijk maakt, is de sterke gelijkenis met Instagram. Gebruikers van Threads krijgen dezelfde gebruikersnaam als op Instagram en worden automatisch verbonden met de accounts die ze al op Instagram volgen. 

Twitter heeft al jaren een sterke positie als platform voor real-time nieuws en boeiende discussies, maar is de laatste jaren ook vaker in opspraak geweest vanwege Twitterbaas Elon Musk. Een van de laatste daarvan, het daglimiet van Tweets. Twitter beperkte het aantal berichten dat gebruikers per dag kunnen lezen. Dit werd volgens Elon Musk gedaan om grootschalige dataverzameling tegen te gaan. 

Met zijn grote gebruikersbasis en solide reputatie blijft Twitter een geduchte tegenstander voor Threads. De vraag is of Twitter zijn relevantie kan behouden te midden van deze veranderende sociale media-arena.

Het valt op dat de app voorlopig niet beschikbaar zal zijn in de Europese Unie. Dit heeft te maken met nieuwe wetten, zoals de Wet op Digitale Markten, die gericht zijn op het beperken van de machtspositie van grote techbedrijven zoals Meta. Het bedrijf geeft aan dat dit te veel onzekerheid met zich meebrengt.

Daarbij lijkt het specifiek te gaan om het feit dat Meta gebruikers de data van Instagram wil laten 'meenemen' naar dit nieuwe platform. Maar dat mag een techgigant als Meta niet zomaar onder die nieuwe regels.

Kunnen Threads en Twitter vreedzaam naast elkaar bestaan? Of zal een van hen uiteindelijk de overhand krijgen? Het is moeilijk te voorspellen of Threads daadwerkelijk de ondergang van Twitter zal betekenen. Beide platforms hebben unieke kenmerken en een loyale gebruikersbase. Het zal afhangen van hoe goed Threads gebruikers kan vasthouden en of Twitter zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van gebruikers.

Wil je sparren over jouw vraagstuk?

Blijf bij de pinken

bekijk alle blogs