Bart
Bart van Soest

SEA Specialist

Video advertising op YouTube

In ons vorige blog heeft Bogo een aantal goede tips gegeven over het inzetten van video. Als je dit op een goede manier doet, kan je video veel mensen bereiken. Maar vooral voor kleinere bedrijven is het vaak moeilijk om veel mensen met hun video te bereiken, omdat ze vaak weinig volgers hebben. Herken je dit en zou je graag meer mensen met je video bereiken? Dan kan het heel zinvol zijn om wat geld in de hand te nemen om de video meer reikwijdte te geven. Dit kan op meerdere platformen, maar via YouTube en Facebook zijn de meeste mensen te bereiken. Vandaar dat ik vandaag een paar tips geef over hoe video effectief kan worden ingezet op YouTube.

Lengte van de video is de sleutel

Er zijn verschillende mogelijkheden om je video-advertentie op YouTube te laten verschijnen. Wat het beste is, hangt vooral van de lengte van je video af.

Bumber ads zijn maar 6 seconden lang. Ze beginnen automatisch in-stream, voordat de gewenste video begint te spelen. Bumper ads kunnen niet worden oversprongen. Het is belangrijk dat je kort en krachtig je belangrijkste boodschap in deze 6 seconden laat zien. De kosten per weergave zijn meestal tussen de 0,3 en 1 cent.

InStream ads worden ook automatisch voor een video afgespeeld. Na 5 seconden kan de video worden oversprongen. Vandaar dat het heel belangrijk is om de aandacht van de kijker in de eerste 5 seconden te grijpen. Dit kan door iets schokkends, interessants of leuks te laten zien. Bij InStream ads betaal je pas na een interactie of als de kijker 30 seconden heeft gekeken (of tot het einde, indien de video korter is). De kosten per view liggen meestal tussen de 1 en 15 cent. De niet-complete views krijg je er dus gratis bij. Het is belangrijk om InStream ads niet te lang te laten duren, anders haken kijkers snel af. Aanbevolen wordt 20 tot 30 seconden.

Discovery ads spelen niet automatisch af, maar moeten actief door de gebruiker worden aangeklikt. Daarvoor wordt op de thumbnail geklikt. Dat is een klein plaatje dat een preview van de video laat zien. Ze verschijnen in de zoekresultaten of naast een spelende video als aanbevolen video. Het is dus heel belangrijk om een aantrekkelijke thumbnail te gebruiken. Bij discovery ads betaal je meteen als iemand op je thumbnail klikt. Hier is het dus ook heel belangrijk om je thumbnail op (het begin van) je video aan te laten sluiten. Anders haken je kijkers snel af. Ook is het belangrijk om de aandacht van de kijker vast te houden. Op saaiere momenten (waarop bijvoorbeeld technische details worden uitgelegd) haken kijkers vaak af. Voor discovery ads is er geen maximaal aanbevolen lengte. Als het je lukt om de aandacht van je kijkers vast te houden, mogen ze heel lang zijn. Een klik op een discovery ad kost meestal tussen de 2 en 50 cent.

Andere tips

Voor alle video formaten is het belangrijk om geluid in de video te hebben. Er zijn namelijk veel gebruikers die muziek luisteren op YouTube zonder naar het beeldscherm te kijken. Verder helpt het om een leuke jingle in te bouwen of iets anders waardoor de video beter wordt onthouden.

Targeting

Het is heel belangrijk om je video te laten zien aan een passende doelgroep. Je kunt YouTube targeten op basis van welke video iemand op dat moment kijkt, op basis van de interesses van de persoon of een combinatie van beiden.

De eerste optie is weer onderverdeeld in targeting op basis van:

  • voorgedefinieerde thema’s
  • zelf gekozen keywords
  • YouTube kanalen

 

De tweede optie is onderverdeeld in:

  • voorgedefinieerde interesses
  • voorgedefinieerde koopintenties
  • remarketing op basis van bezoeken op jouw website of het bekijken van jouw YouTube video’s
  • zelf samengestelde interessegroepen op basis van keywords en websites
  • op basis van de zoekopdrachten die iemand bij Google heeft ingegeven

Daarnaast kan je targeten op basis van locatie (land, provincie of stad) en taal.

Al deze targetingmogelijkheden kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Maar dan moet je wel oppassen dat je targeting niet te specifiek wordt, waardoor je (bijna) niemand meer bereikt.

 

Wil jij ook meer mensen bereiken met jouw video’s? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Wil je sparren over jouw vraagstuk?

Blijf bij de pinken

bekijk alle blogs